Zirkonyum Diş Kaplama

zirkonyum diş kaplama

Dişlerin kaplama işlemi için farklı materyaller vardır. Hastaların ihtiyaç ve estetik anlamda talepleri noktasında kalite kalite ya da işlem yöntemiyle diş kaplamalar değişiklik gösterir. Zirkonyum da kuron (taç kron) adıyla bilinen bir kaplama çeşididir. Daha çok estetik amaçlı olarak kullanılır. İşlemi bakımından da diğerlerinden de farklılık gösterir. Eksik diş bölgeleri veya diş üzerinde direkt uygulanabilir. Estetik amaçlı olacaksa da dişlerde küçültme işlemi uygulanır. Genelde ön dişler için tercih edilen bir uygulama da olmuştur. Diş etiyle uyum sağlarlar, doğal bir görünüm sağlanır. Ancak bu dişlere de doğal dişlerimiz gibi aynı hassasiyet ile bakım yapmalısınız.

Zirkonyum Nedir?

Diş kaplamalarında metal içeren ve içermeyen olmak üzere iki ayrı çeşit vardır. Zirkonyum kaplamayı ise isminden de anlaşılacağı gibi zirkonyumdan üretilen bir kaplama olarak biliyoruz. Asıl maddesi zirkonyum dioksit olup, bu içerik özel fırınlarda pişirilir ve zirkonyum seramik haline getirilir. Beyaz renkli bir alaşımdır. Kısaca ise klasik porselen yapımında kullanılan gri metal yerine kullanılan bir beyaz metal türüdür.Kırılması ya da çatlaması zor bir sağlam formu vardır. Aynı zamanda korozyona oksitlenmeye karşı da dirençlidir. 

Zirkonyum Nerede Kullanılır?

Zirkonyumlar, doğada kendiliğinden yer almaz. Beyaz ve grimsi bir renge sahip katı bir alaşımdır. Ham haliyle yüksek ısıda patlayıcı olabilse de diş hekimliğinde kullanılan zirkonyum oksit, fırınlama ile işleme uygun hale getirilebilir. Ham haliyle farklı sektörlerde kullanılsa da oksit haliyle de diş alanında kullanılabilir. 

Zirkonyum veneerler, estetik diş hekimliğinde; yapısal defektleri ve aşırı madde kaybı olan eski doldurulmuş graying dişlerde kron yapımında, arka dişlerde, implant destekli diş protezlerinin tasarımı ve gülümseme estetiğinde, köprü veya kron olarak kullanılır.

Günümüzün en popüler diş kaplama uygulamasıdır da diyebiliriz. Hem beyazlık hem de estetik görünümüyle kişileri hayal ettikleri dişlere kavuşturur.

Zirkonyum Kaplamalar Hangi Durumda Kullanılır?

Kişiler bazen beyazlatma veya estetik olarak istediği sonucu alamayabilir. Beyazlatma yöntemleri yeterli gelmez, dişlerde estetik görünüm için diğer uygulamalar tavsiye edilmediğinde zirkonyum oksitin sağladığı avantajlardan yararlanılır. Dişlerde aşağıdaki durumlarda bu yöntemden faydalanılır;

  • Ayrık ya da çarpık dişler
  • Bozulmuş renkte veya yapıda olan dişler
  • Maddesel olarak kayba uğramış ve restoratif işlem ihtiyacı duyan dişler
  • Estetik gülüş tasarımı
  • Arka dişlerde köprü veya kaplama oluşturulması
  • Ön dişlerde implant üstü protez işlemleri
  • Dönük yapıdaki dişler
zirkonyum kaplama maltepe bilim diş kliniği

Zirkonyum Kronların Estetik Avantajları Nelerdir?

Başlı başına avantajlar sunan zirkonyumda ışık iletme özelliği vardır. Böylelikle  doğal diş görünümü verir. Metal kaplama olmadığından dolayı diş etiyle de daha kolay uyum sağlar. Metale karşı alerjisi olanlar için de en ideal uygulamalardandır. 

Uygulama sonrasında kişilerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyeti oluşmaz. Ağızda koku oluşumuna neden olmaz.

Dişlerin dentin tabakası tamamen ışığı iletir. Klasik porselende kullanılan metaller dişlerde opak bir görünüm oluşturur. Bu dişlerin soluk ve yapay görünümüne neden olur. Zirkonyum kronlar sayesinde bu engellenir. Mat dişler değil, parlak ve beyaz dişlere sahip olursunuz. 

Zirkonyum Kaplama Nasıl Uygulanır?

Uygulama öncesinde diş hekimi tarafından dişteki sorun tespit edilir. İşleme uygun hale getirebilmek için hastaya bölgesel anestezi de uygulanır. Böylece işlemler sırasında herhangi bir acı hissedilmez. Bu aşamada sonrasında dişler, zirkonyum uygulaması için uygun bir ebata kadar küçültülür. Dişler biraz küçük ve diş etleri tekrar sağlıklı hale geldiğinde, ağız uygun olan etkileşim malzemeleri ve ölçü kaşıkları ile hassas izler alınır. 

Doktor tarafından ölçümlerle hazırlanan uygun rengin zirkonyumu laboratuvar ortamında hazırlanır. Hazırlanması 3-5 günü bulabilir. Bu aşamada kaplamalar hazır olana kadar geçici dişler takılır. Kaplamalar hazır olduğunda, hasta da bu formuyla onaylarsa geçici dişler çıkarılır. İşlem porselen üst yapı el işçiliği ile yapılır. Kron dişe yapıştırılır. Son olarak, özel yapıştırıcılar ile dişe kalıcı olarak adapte edilir. İşlem bununla bitmeyip, belirli aralıklarda diş hekimi tarafından kontrolü sağlanır.

Zirkonyum Kaplamada Yaş Sınırı Var Mı?

Her yaştan kimselere yapılabilir. Sadece henüz gelişimini tamamlamamış çocuklara yapılmaz. Gelişim çağında olan bir genç varsa burada diş yapısının tamamen yerine oturması beklenir. Bunun dışında ise gelişimini tamamlayan her gence de yapılabilmektedir.