İmplant Tedavisi
Modern diş uygulamalarından biri olan diş implantı, bir ya da birden fazla dişin olmadığı durumlarda uygulanan protezlerdir. Eksik dişlerin yerine uygulanması sayesinde işlevsel ve estetik sorunları ortadan kaldırmaktadır. Kök ekme işlemi olarak da bilinen implant tedavisi sonrası dişler, ömür boyu kullanılabilmektedir. Geleneksel yöntemlere alternatif olarak geliştirilen implant uygulaması ve diş implant fiyatları için diş hekimlerimiz ile görüşme yapabilir, ihtiyacınız doğrultusunda profesyonel tedavi hizmeti alabilirsiniz.
İmplant Nedir?
Diş implantı, çene kemiğine yerleştirilen ve birkaç ay içinde kemikle birleşme sürecine giren, titanyum esaslı vida tarzı bir maddedir. Bu vida “yapay diş kökü” olarak ifade edilmekte olup yerine konulacak diş veya köprüyü tutmak için hizmet eder. Doğal dişe en yakın tedavi olmakla birlikte yakındaki dişleri etkilemez ve büyük bir istikrar sağlar. Her geçen gün gelişen implant uygulamalarında vidasız implant tedavisi de öne çıkmaktadır. Bu işlem, vidalanmayan implant malzemesinin, açılan boşluğa direkt olarak yerleştirilme sistemine dayanır ve protezlerin gevşeme riskini ortadan kaldırır.
Diş implantı ile çene kemiği arasındaki birleşme süreci “osseointegration” olarak adlandırılır. Çoğu diş implantı titanyumdan yapılır, bu nedenle vücutta yabancı bir cisim olarak tanınmaksızın kemikle birleşebilirler. Teknoloji ve bilim zamanla diş implantı yerleştirme sonuçlarını büyük ölçüde iyileştirmeyi amaçlamıştır. Bugün, diş implantlarının başarı oranı yüzde 98’e yakındır.
Dental İmplant Uygulamasının Faydaları
Diş tedavisinde eksik dişler yerine yapılan implantlar, diğer seçeneklere oranla önemli avantajlar sağlar. Bu avantajların başında, eksik dişler için yapılan diş implantlarının, yanındaki dişleri etkilememesidir. Ayrıca, diş implantları kemikle entegre olduğundan, doğal dişlere benzer bir görünüme ve hisse sahip olabilirler. Daha detaylı ele alındığında dental implant uygulamasının faydaları arasında;
- Temel yaşam fonksiyonlarından olan çiğneme ve konuşmada kolaylık sağlar.
- Tek bir eksik diş tedavisinde, diğer dişlere zarar vermeyen bir uygulamadır.
- Sıfır hata ile yapılan özel ölçümler sayesinde ağız içerisine tam uyum gösterir ve hastayı rahatsız etmez.
- Estetik bir görünümün yanı sıra sahip olduğu yüksek başarı oranı ile ömür boyu kullanım imkanı sunar.
- İşlevsel faydalarının yanı sıra, eksiksiz diş görünümü ile hastaya özgüven sağlar.
Diş İmplantı Nasıl Uygulanır?
Diş implantları tek bir diş, birkaç diş veya tüm dişler yerine kullanılabilir. Tek dişli köprü veya tam çene protezleri bölgeye göre yapılır. Protezlerin dişçilikteki amacı, fonksiyon, fonasyon ve estetik sağlamaktır.
Dişlerin yerine konulması konusunda genellikle üç seçenek vardır:
- Çıkarılabilir diş protezleri (tam diş protezleri veya kısmi diş protezleri),
- Sabit protezler
- İmplant destekli protezler.
Diş protezleri, yerine konulan dişler için daha uygun fiyatlı bir seçenektir. Ancak ağızda çıkarılabilir bir alet bulundurmak hastayı rahatsız edebileceğinden dolayı en az tercih edilen seçeneklerdir. Ayrıca, diş protezleri bir kişinin yiyeceklerle ilgili tat ve duyu deneyimini etkileyebilir.
Dental implant tedavisi öncesinde, diş köprüsü tedavisi daha yaygın bir restoratif seçenekti. Köprü tedavinin bir dezavantajı, abutment dişlerin azalmasıdır. Implantlar sadece kemik tarafından desteklenir ve çevreleyen doğal dişleri etkilemez. Farklı avantaj ya da dezavantajlara sahip seçenekler arasında karar vermek, birçok faktöre göre belirlenir. Özellikle diş implantları için bu faktörler şunlardır;
- Eksik dişlerin yerleşimi,
- Diş implantının yerleştirileceği çene kemiğinin miktarı ve kalitesi,
- Hasta sağlığı,
- Maliyet,
- Hasta tercihi
Hangi Durumlarda İmplant Uygulanmaz?
Çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak yaşanan diş kayıplarında genç yaşta implant yaptırmak durumunda kalınabilir. Ancak implantın uygulanabilmesi için bazı kriterlerin karşılanıyor olması gerekiyor. Bu kriterlerin yanı sıra implantın uygulanamayacağı durumlar aşağıdaki gibidir;
- Kemik gelişimini henüz tamamlamamış olan hastalara,
- Yüksek tansiyon, diyabet ve hemofili hastalığı olanlara,
- Baş ve boyun bölgelerini kapsayan radyoterapi almış hastalara,
- Kan pıhtılaşma sorunu olanlara,
- Ağız içi yaraların iyileşme sürecini geciktirdiğinden dolayı yoğun sigara tüketim alışkanlığı bulunan hastalara implant uygulanmaz.
İmplant Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Genel olarak bakıldığında implantlı diş diğer normal dişlerden farksızdır. Bu sebeple ana dişlerinize uyguladığınız bakım aynı şekilde implant diş içinde geçerlidir. Herhangi bir ağız ve diş sağlığı sorunu ile karşılaşmamak adına implantlı dişleriniz ve diğer normal dişleriniz için düzenli fırçalama ve bakım yapmalı, bakım rutinlerinizde diş ipi kullanımına özen göstermelisiniz.
İmplantın Düşme Olasılığı Nedir?
Diş implant yaptıranlar arasında en sık araştırılan konu, implantın düşme olasılığının olup olmamasıdır. Öncelikle başarı oranı son derece yüksek olan bu işlemde, implantın düşme olasılığı da aynı oranda düşüktür. Elbette bu durum, hastanın kullanımı ve yapılan tedavinin kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Bu sebeple implantın düşme olasılığı hakkında net bir oran verilmemekle birlikte son derece düşük olduğunu ifade edebiliriz.
Yaş Sınırı Var Mıdır?
İmplant tedavisinde hastanın sağlık durumu elverişli olduğu takdirde üst yaş sınırı bulunmaz. Ancak alt yaş sınırı 18’dir. Elbette bu sınır, çene kemiği gelişimini tamamlamak şartıyla kadınlarda 16 – 17, erkeklerde ise ortalama olarak 18 yaş altına düşebilir.