Diş Protezi

Diş Protezi

Ağız içerisinde bulunan eksik dişler, hem işlevsel hem de estetik açıdan hasta için olumsuz bir durumdur. Eksik ve işlevini kaybetmiş dişler için uygulanan diş protezi uygulamaları ile hasta beklentisi karşılanırken aynı zamanda ağız ve diş sağlığı noktasında yaşanan sorunlar minimuma indirilir. Protez diş çeşitleri, farklı ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirilmiş olup yeni nesil diş protezi ve uygulamaları ile eksik diş sorunu başarılı şekilde ortadan kaldırılır. Takma diş olarak da bilinen protez uygulamaları ve protez diş fiyatları için kliniğimizle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Diş Protezi Nedir?

Hasta, herhangi bir nedenle diş etleri, dişler ve çevresindeki dokuları kaybedilir veya bu dokular hasar görebilir. Diş ve doku kaybı yaşanması ya da hasar alması durumlarında ise protez diş uygulaması yapılmaktadır. Sıklıkla uygulanan bu tedavi ile ilgili olarak hastalar, diş protezi nedir ya da protetik diş tedavisi nedir? araştırması yapmaktadır. 

Protez, hastanın eksik alanını tamamlamayı ve hastanın çiğneme işlevini geri getirmeyi amaçlayan işlemlerdir. Her hasta için ayrı olarak üretilmekte olup uygulama tek bir dişe veya tüm çeneye uygulanabilir. Amaç, hastanın mevcut dişlerini koruma olmaktır. Herkesin diş rengi farklı olduğundan protezler, hastanın diş rengine göre üretilir. Böylece, doğal dişlere en yakın diş rengi elde edilerek estetik açıdan hastayı rahatsız eden bir durum oluşmaz.

Protez Diş Nasıl Yapılır?

Eksik diş sorunu yaşayan hastalar için tedavi sürecinde merak edilen ilk konulardan biri protez diş nasıl yapılır? olmaktadır. Ağız ve diş sağlığı kapsamında her uygulama son derece önemli olup kusursuz bir kullanım için alanında uzman bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz. İlk muayene aşamasında diş hekimi öncelikle eksik dişlerinizi inceler ve hangi proteze ihtiyaç duyulduğuna, en iyi takma diş hangisi olduğuna karar verilirken hastanın kullanımını göz önüne alır.

Uygun proteze karar verildikten sonra süreç başlar ve tedavi ortalama birkaç seans boyunca devam eder. İlk olarak gerekli operasyonlar yapılır ve var olan şikayetler ortadan kaldırılır. Ardından dişlerin ölçüsü alınır ve protez için ağız içerisinde uygun bir ortam hazırlanır. Tercih edilen protez türüne göre protez yapıştırıcı ve çeşitli ekipmanlar ile protezin yerleştirilmesi yapılır.

Protez Dişin Avantajları

Ağız ve diş sağlığı, genel vücut sağlığı ile doğrudan ilgili olduğundan, eksik ya da işlevini kaybetmiş dişler, sadece ağız ve diş sağlığını etkilemez. Konuşma, çiğneme, sağlıklı şekilde beslenebilme gibi temel yaşam fonksiyonlarının yanı sıra estetik açıdan kusursuz bir gülüş için takma protez diş uygulamaları birçok kolaylık sağlar. Bu kapsamda protez dişin avantajları arasında;

  • Çok sayıda dişin ya da dişlerin tamamının kaybedilmesi sonucu oluşan çeşitli işlevsel problemleri ortadan kaldırır.
  • İşlevsel avantajların yanı sıra eksiksiz diş görünümü sağlayarak kusursuz bir gülüş vaat eder.
  • Yapısı ve görünümü gereği protez dişler, doğal dişler gibi kullanılabilmektedir.
  • Alışma süreci sonrası hasta, takma dişlerini konforlu şekilde kullanabilir.
  • Protez diş fiyatları her bütçeye hitap edebilecek geniş bir skalaya sahiptir.

Protez Diş Türleri Nelerdir?

Protez türleri genel olarak sabit ve hareketli olmak üzere ayrılır. Sabit diş protezi kişinin kendi isteğiyle çıkaramadığı protezler olurken hareketli diş protezi hasta tarafından takılıp çıkarılabilir. Uygulama ve kullanım şekilleri bakımından farklılık gösteren protez diş türleri detaylı şekilde ele almak gerekirse;

Tüm Denture

Bu takma diş türünde protezler, üst ve alt dokuların yardımıyla tasarlanır ve hastanın ağzına yerleştirilir. Bu yöntemde, yanaklar ve dudaklar da protez yardımıyla desteklenir. Ağız içinin doldurulmuş olmasıyla birlikte yüzde kırışıklıklar minimuma iner ve dolgun bir görünüm elde edilir. Aynı zamanda, dişlerin estetik uyumu sayesinde daha güzel bir gülümseme elde sağlanır.

Hasasiyetle Tutunan Protezler

Eğer tedavi sabit protezle yapılamaz ve eksik bir diş varsa, hassasiyetle tutunan diş protezleri kullanılır. Bu yöntemde, dişler için soketler hazırlanır ve tutucular yerleştirilir. Bu yöntem yaygın olarak “çıkma” protez olarak adlandırılır.

Hooklu Protezler

Bu tedavi türü, hastada herhangi bir nedenle sabit protez kullanılamıyorsa tercih edilir.

Protez, eksik diş bölgesinin ön kısmında dişler ve bir halka yardımıyla takılır. Dişlerden destek alarak kolay kullanım sağlar. Bu süreçte hastalar aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir;

  • Diş muayeneleri düzenli olarak yaptırılmalıdır.
  • Protezler çıkarıldıktan sonra, temizlenip dezenfekte edilmelidir.
  • Sıcak suyun proteze hasar verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Frajil yani kırılgan bir yapıya sahiptir.

Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Protez dişlerin türleri ve üretildiği malzeme fark etmeksizin her zaman temiz olmaları önemlidir. Bu sebeple protez diş temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken ilk konu, detaylı temizliğin düzenli olarak yapılmasıdır. Ek olarak protez diş temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler, protezin türüne göre değişiklik göstermektedir. Hareketli diş protezlerinde ve sabit diş protezlerinde temizlik ihtiyacı farklı şekillerde karşılanmalıdır. 

Sabit diş protezlerinde temizlik, kişinin gerçek dişlerine yaptığı bakımla benzerdir. Günde en az iki kere fırçalamak, temizlikte arayüz fırçası ve diş ipi kullanmak gerekmektedir. Hareketli diş protezlerinde ise hastaların, her yemek sonrası protezlerini bol su ile yıkamaları öneriliyor. Ayrıca hareketli protezler takıp çıkarılabilir olduğundan geceleri suda bekletmek ve en az haftada iki kere özel temizlik tabletleri ile temizlenmeleri önemlidir.