Farklı Diş Dolgusu Türleri : Sizin İçin En Uygun Diş Dolgusu Hangisi?

Farklı Diş Dolgusu Türleri- Bilim Diş Kliniği

Diş dolgusu yaptırmaya karar verdiğinizde bir sonraki aşamada diş dolgusu türleriyle karşılaşırsınız. Diş çürüğünü iyileştirmek için kullanılabilecek farklı diş dolgusu çeşitleri vardır. Bu dolguların her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Bu blog yazısında kompozit reçine dolgulardan amalgam (metal) dolgulara ve daha fazlasını inceleyeceğiz. Diş Dolgusu Yaptırmaya Neden İhtiyaç Duyarız Diş dolgusunun en yaygın …

Diş dolgusu yaptırmaya karar verdiğinizde bir sonraki aşamada diş dolgusu türleriyle karşılaşırsınız. Diş çürüğünü iyileştirmek için kullanılabilecek farklı diş dolgusu çeşitleri vardır. Bu dolguların her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları mevcuttur.

Bu blog yazısında kompozit reçine dolgulardan amalgam (metal) dolgulara ve daha fazlasını inceleyeceğiz.

Diş Dolgusu Yaptırmaya Neden İhtiyaç Duyarız

  • Diş dolgusunun en yaygın kullanım alanlarından biri diş çürükleridir. Çürük kısım çıkarıldıktan sonra hasar gören diş yapısını onarmak için diş dolgusu kullanılır.
  • Çeşitli travma, kaza yada sert cisimleri ısırmaktan kaynaklı diş kırıklarının tedavisinde de diş dolgusu tercih edilir.
  • Zaman içerisinde dişler çeşitli faktörlerle aşınabilir. Yaşlanma, diş gıcırdatma veya aşındırıcı bazı alışkanlıkları bu duruma sebep olabilir. Aşınma sonucu dişin şeklinde bozulma meydana gelebilir. Böyle durumlarda diş dolgusu kullanılabilir.
  • Bütün bunların yanı sıra diş dolgusu, kozmetik amaçlarla da kullanılabilir. Dişler arasındaki büyük boşlukların kapatılması için diş dolgusu uygulaması yapılabilir.

Diş dolgusu yaptırma süreci, dişin çürümüş veya hasarlı kısmının çıkarılmasını, bölgenin temizlenmesini ve kompozit reçine, amalgam veya porselen gibi uygun bir malzemeyle doldurulmasını içerir. Dolgu malzemesi seçimi, dişin konumu, hasarın boyutu, kozmetik kaygılar ve Bilim Diş Kliniği’ndeki diş hekiminizin tavsiyesi gibi faktörlere bağlıdır.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Diş dolgusu uygulaması için hastaların seçebileceği çeşitli seçenekler vardır. Her diş dolgusu türünün kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle ihtiyaçlarınıza en uygun olanı belirlemek için seçeneklerinizi değerlendirirken mutlaka diş hekiminiz ile birlikte karar vermelisiniz.

  • En yaygın kullanılan diş dolgusu türü metallerin karışımından yapılan ve dayanıklılığıyla bilinen Amalgam dolgulardır.
  • Kompozit dolgular ise plastik ve cam karışımından yapılır. Daha doğal bir görünüm sağlamak için diş renginize uygun hale getirilebilir.
  • Seramik dolgular da bir diğer seçenek olup, hem sağlam hem de estetik açıdan hoş bir malzemeden yapılırlar.
  • Son olarak, altın dolgular pahalı olabilen ancak özellikle büyük restorasyonlar için uygun olan daha uzun ömürlü bir seçenektir.

Çok sayıda seçenek mevcut olduğundan, en iyi ağız sağlığı ve parlak bir gülümseme sağlamak için Maltepe Bilim Diş Kliniği’ndeki diş hekiminizle bilinçli bir karar vermek önemlidir.

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgular, en yaygın kullanılan diş dolgusu türlerinden biridir. Bu dolgular gümüş, kalay, bakır ve cıva gibi metallerin bir karışımıdır. Amalgam dolguların en büyük avantajı dayanıklı ve uzun ömürlü  olmalarıdır. Çok fazla aşınma ve yıpranmaya dayanabilirler. Ayrıca diğer dolgu türlerine kıyasla daha ucuzdurlar. Diğer taraftan amalgam dolguların bir dezavantajı da görünümleridir. Gülümsediğinizde veya konuştuğunuzda fark edilebilen renkleri nedeniyle genellikle “gümüş dolgular” olarak anılırlar.

Seramik Dolgular

Diş hekimliğinde seramik diş dolguları büyük talep görmektedir. Özel seramiklerden yapılmış dolgulardır. Bu onlara birçok avantaj sağlar: dayanıklılık, estetik, pürüzsüzlük, doğal diş minesine benzerlik. Dezavantajları, kurulum için diş dokusunun önemli bir kısmının çıkarılması ihtiyacını içerir. Ayrıca seramik, gücüne rağmen kırılgandır ve yüzeyi kırılmaya karşı hassastır.

Kompozit Dolgular

Kompozit dolgular, hasar görmüş veya çürümüş dişleri restore etmek için kullanılan popüler bir diş dolgusu seçeneğidir. Kompozit dolguların bir faydası, doğal dişlerinizin rengine çok yakındırlar ve bu da onları geleneksel gümüş amalgam dolgularına göre daha estetik bir alternatif haline getirir. Ayrıca hassasiyete veya rahatsızlığa neden olma olasılıkları daha düşüktür. Sağlıklı diş yapısının daha az çıkarılmasını gerektirir. Ancak kompozit dolguların bazı dezavantajları vardır. Amalgam dolgulardan daha pahalıdırlar ve o kadar uzun ömürlü olmayabilirler. Ayrıca yerleştirilmeleri daha zor olabilir. Bu yüzden deneyimli bir diş hekimi gerektirir.

Kompozit Diş Dolgusu İşlemi Nasıldır?

Kompozit dolgu, diş renginde dolgu veya reçine dolgu olarak da bilinir. Genellikle aşağıdaki adımları içerir:

  1. Bölgenin uyuşturulması: İşlem sırasında konforunuzu sağlamak için, diş hekiminiz dolgu yapılması gereken dişin etrafındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi uygulayacaktır.
  2. Diş hazırlama: Diş hekiminiz, dişin çürümüş veya hasarlı kısmını çıkarmak için bir diş aleti kullanacaktır. Diş, dolgu için temiz ve sabit bir temel oluşturmak üzere şekillendirilir.
  3. Diş izolasyonu: Dolgu işlemi sırasında dişi kuru ve tükürükten uzak tutmak için Bilim Diş Kliniği’ndeki diş hekiminiz dişin etrafına lastik bir örtü yerleştirebilir veya pamuk rulolar, vakum cihazı gibi diğer izolasyon tekniklerini kullanabilir.
  4. Asit aşındırma ve bağlama: Daha sonra, hazırlanan diş yüzeyine hafif bir asit solüsyonu uygulayacağız. Bu aşındırma işlemi diş minesinde küçük gözenekler oluşturarak dolgu malzemesinin daha iyi yapışmasını sağlar. Asit yıkandıktan sonra diş yüzeyine bir bağlayıcı madde uygulanır. Bağlayıcı madde, kompozit dolgu malzemesinin diş yapısına güvenli bir şekilde yapışmasına yardımcı olur.
  5. Katmanlama ve şekillendirme: Diş hekiminiz kompozit reçine malzemesini dişe katmanlar halinde yerleştirir. Her katman dikkatlice uygulanır ve dişinizin doğal hatlarına uyacak şekilde şekillendirilir. Doğal dişlerinizle yakından eşleşen bir renk elde etmek için farklı kompozit reçine tonları kullanılabilir.
  6. Malzemenin kürlenmesi: Her kompozit reçine katmanı uygulandıktan sonra, özel bir diş kürleme ışığı kullanılarak sertleştirilir veya “kürlenir”. Işık, reçinedeki kimyasalları aktive ederek saniyeler içinde sertleşmesini sağlar. Bu işlem, dolgunun son şekli elde edilene kadar her katman için tekrarlanır.
  7. Son şekillendirme ve cilalama: Kompozit reçine materyali sertleştikten sonra, diş hekiminiz dolguyu düzgün bir şekilde ısırığınıza uymasını sağlamak için kesecek ve şekillendirecektir. Daha sonra dolgu, çevredeki diş minesiyle uyum sağlayan pürüzsüz ve doğal görünümlü bir yüzey elde etmek için cilalanır.

İşlem boyunca, Bilim Diş Kliniği’ndeki diş hekimlerimiz ısırığınızı kontrol ederek doğru hizalanmayı sağlayacak ve gerekli ayarlamaları yapacaktır. Tüm süreç genellikle birden fazla dolgu gerekmediği sürece tek bir diş ziyaretinde tamamlanabilir.

İhtiyacınıza uygun doğru diş dolgusunu seçmek çok önemlidir.  Maltepe Bilim Diş Kliniği’nde deneyimli diş hekimlerimiz, detaylı olarak değerlendirmenizi yaptıktan sonra sizin için en uygun diş dolgusunu önerecektir. Dişinizin durumu ve beklentileriniz doğrultusunda tedavi belirlenerek en hızlı ve güvenli şekilde uygulanır. Sizde harika görünen kusursuz bir diş dolgusu ile konfora kavuşmak isterseniz Maltepe Bilim Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.