Diş kaplamaları, dişlerinin şeklinden ve renginden memnun olmayan birçok kişi tarafından tercih edilen en yaygın kozmetik hizmetlerden biridir. Estetik ve fonksiyonel amaçlarla dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan diş renginde ince kabuklardır. Dişlerin estetik görünümünü iyileştirerek hayalinizdeki beyaz gülümsemeye ulaşmanın bir yoludur. Diş kaplamaları farklı materyallerden üretilebilir. Dişlerin boyutunu, şeklini ve rengini değiştirmek için, dişlerdeki kırık ve …
Diş kaplamaları, dişlerinin şeklinden ve renginden memnun olmayan birçok kişi tarafından tercih edilen en yaygın kozmetik hizmetlerden biridir. Estetik ve fonksiyonel amaçlarla dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan diş renginde ince kabuklardır. Dişlerin estetik görünümünü iyileştirerek hayalinizdeki beyaz gülümsemeye ulaşmanın bir yoludur.
Diş kaplamaları farklı materyallerden üretilebilir. Dişlerin boyutunu, şeklini ve rengini değiştirmek için, dişlerdeki kırık ve çatlakları onarmak için kullanılabilir. Diş kaplamaları, gülümsemenizi ve onunla birlikte genel görünümünüzü iyileştirerek kendinize olan güveninizi tazelemenize yardımcı olur.
Peki diş kaplamalarının ömrü ne kadardır? Diş kaplamalarının dayanıklılığını etkileyen faktörler nelerdir?
Kaplama Çeşitlerine Göre Diş Kaplamalarının Ömrü:
Diş kaplamalarının ömrü kullanılan malzemeye, hastanın genel sağlık durumu ve ağız içi hijyenine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. En yaygın kaplama türlerinin dayanıklılık süreleri birbirinden farklıdır.
Porselen Kaplamalar
Porselen kaplamalar, ince ve yarı saydam özelliklere sahiptir ve doğal dişlere çok benzediği için diş kaplamalarında en çok tercih edilen türdür. Birçok insanın porselen kaplamaları düşünmesinin bir başka nedeni de, bunların kullanım ömrü açısından daha dayanıklı olmasındandır. Bu tür kaplamalar değişkenlik göstermekle birlikte 10-15 yıla kadar dayanıklılık göstermektedir.
Diş kaplamalarını düşünüyorsanız, porselen kaplamalar dişlerinizde çok uzun yıllar güzel kalacak mükemmel bir seçenek olabilir.
Kompozit Reçine Kaplamalar
Kompozit reçine kaplamalar, diş kaplamalarında yaygın olarak tercih edilen bir diğer kaplama türüdür. Porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında ömürleri daha kısadır. Ayrıca zamanla lekelenebileceğinden düzenli bakım yaptırılması gerekir. Kompozit reçine kaplamaların ortalama ömrü 3 ile 5 yıl arasındadır. Porselen kaplamalara göre avantajı daha ucuz olmasıdır. Bütçeye uygun alternatif arayanlar için harika bir seçenektir.
Diş Kaplamalarının Ömrünü Kısaltan Alışkanlıklar
Doğal dişler gibi diş kaplamaları da bazı alışkanlıklardan dolayı zarar görebilir ve bu durum diş kaplamanızın ömrünü kısaltabilir. Şeker, fındık, ceviz gibi sert yiyecekleri ısırmak, paketleri açmak için dişleri kullanmak verilebilecek örneklerden bazılarıdır. Bu ve benzeri durumlarda diş kaplamalarında çatlak yada kırılma meydana gelebilir.
Bu tür alışkanlıklar diş kaplamanızın görünüşünü etkilediği için istediğiniz estetik gülümsemeler zarar görebilir ve kaplamanızın ömrünü kısaltabilir. Ağız hijyeninize dikkat eder ve bu gibi alışkanlıklarınızdan vazgeçerseniz kaplamanızın ömrünü uzatmaya yardımcı olabilirsiniz.
Diş Kaplamalarının Daha Uzun Ömürlü Olması İçin Neler Yapabilirsiniz
Diş kaplamalarınıza iyi bakarak uzun yıllar harika gülümsemenize eşlik etmesini sağlayabilirsiniz. Diş kaplamanıza iyi bakmanın bazı yolları şunlardır:
- Yediklerinize dikkat etmelisiniz: Asitli ve şekerli yiyecek içecekler diş minesine ve kaplamanıza zarar vererek aşınmasına sebep olabilir. Mümkün olduğunca bu tür ürünlerden uzak durmalısınız.
- Ağız hijyenine önem vermelisiniz: Günde iki kez düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Düzenli ve iyi bir ağız bakımı diş çürümelerine sebep olabilecek plak ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Diş kaplamalarınız için yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih etmelisiniz.
- Kontrollerinize düzenli gitmelisiniz: Düzenli diş hekimi kontrolü yaptırmak olası problemlerin önceden tespit edilmesine yardımcı olur. Diş hekiminiz kaplamalarınızda herhangi bir değişiklik gördüğünde hemen müdahale edebilir.
- Diş gıcırdatma için önlem alın: Dişlerinizi gıcırdatıyor yada sıkıyorsanız diş hekiminizle bunun önüne geçebilecek bir planlama yapın.
- Kötü alışkanlıklardan kaçının: Sigara kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar diş kaplamlarınızda zamanla leke oluşturabilir. Bu yüzden bu tür alışkanlıklarınızı mümkün olduğunca en aza indirin.
Dişleriniz Kaplama Altında Çürüyebilir Mi?
Birçok kişi kaplama yaptırmanın doğal dişlerinin çürümesine neden olacağından endişe duymaktadır . Ancak bu çok nadir görülen bir durumdur ve yalnızca kaplamaların uygun şekilde takılmaması ve bakımının yapılmaması durumunda meydana gelebilir.
Dişlerinizin ve kaplamalarınızın sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlamak için önerilen bakım ve hijyen uygulamalarına uymak önemlidir. Aksi takdirde kaplamaların altındaki diş yapınızı tehlikeye atabilir, bu da kaplamalarınızın hasar görmesine veya ömrünün kısalmasına neden olabilir.
Diş Kaplamaları İle Uzun Vadeli Bir Gülümseme Sizin Elinizde
Diş kaplamaları dayanıklı malzemelerden elde edilir ve dişlerinizin görünümünü iyileştirmek, daha düz, daha beyaz ve daha düzgün görünmelerini sağlamak için tasarlanır. Doğal bir görünüme sahip olması, diş beyazlatma yada ortodonti tedavisine ihtiyaç duyulmadan uzun yıllar istenilen görüntüyü vermesi sebebiyle sizler için değer bir tercihtir.
Düzenli bir bakım ile uzun yıllar etkisini gösteren diş kaplamaları uzun vadeli bir gülümsemeyi sizlere sunuyor. Bununla birlikte çeşitli faktörler diş kaplamanızın ömrünü etkileyebilir. Diş kaplaması öncesi diş hekiminizle detaylı bir görüşme yapmanız oldukça önemlidir. Düzenli kontroller ve iyi bir ağız hijyeni rutini kaplamanızın ömrünü uzatmanın anahtarıdır.
Bilim Diş Kliniği’nde deneyimli diş hekimlerimizle size uygun planlamayı yapıyoruz ve eşsiz gülümsemelere giden yolda sizlere eşlik ediyoruz. Bu tedavi yöntemi hakkında detaylı bilgi için sizleri kliniğimize bekliyoruz.