Diş Çekimi Sonrası Diş İmplantı Ne zaman Yerleştirilir?

Diş Çekimi Sonrası Diş İmplantı - Maltepe Bilim Diş Kliniği

Diş Çekimi sonrası diş implantı yerleştirilme zamanı başarı açısından oldukça önemlidir. Diş çekildikten hemen sonra diş implantı uygulanmalıdır. Bu kadar hızlı olmasının sebebi çene kemiğini korumak içindir. Çünkü diş olmadan kemik ve diş bağları emilir. Peki diş çekildikten sonra diş implantı yerleştirmek her zaman mümkün müdür? Bu blog yazısında diş implantını ne zaman hemen yaptırabileceğiniz …

Diş Çekimi sonrası diş implantı yerleştirilme zamanı başarı açısından oldukça önemlidir. Diş çekildikten hemen sonra diş implantı uygulanmalıdır. Bu kadar hızlı olmasının sebebi çene kemiğini korumak içindir. Çünkü diş olmadan kemik ve diş bağları emilir.

Peki diş çekildikten sonra diş implantı yerleştirmek her zaman mümkün müdür? Bu blog yazısında diş implantını ne zaman hemen yaptırabileceğiniz hakkında bilgiler verilecektir.

Diş Çekimi Sonrası Diş İmplantı Neden Daha İyidir?

  • Zaman tasarrufu: Ünitenin çıkarılması ve diş implantı bir gün içinde gerçekleşir. Diş çekimi sonrasında kemiğin doğal yollarla iyileşmesini beklemeye gerek yoktur.
  • Kemik erimesini yavaşlatmak : Titanyum çubuklar çene kemiğine binen yükü destekler. Bu sayede beslenmesi devam eder ve alveol sırtının hacmindeki azalma yavaşlar.
  • Düşük morbidite : Bu yöntemle yapay kök takmak için diş etlerine ek kesi yapmanıza gerek yoktur.
  • Dişlerin konumu korunur : Diş çekimi sonrası diş implantı hemen yerleştirilmezse komşu dişler hareket edebilir.

Diş Çekimi Sonrası Diş İmplantı Yerleştirme Yöntemleri

  1. Diş implantının yerleşimi: Diş çekimi sonrası diş implantı için diş hekimi yapay bir kök yerleştirir ve ona geçici bir kaplama takar . Bu yöntem, gülüşünüzün estetiğini anında geri kazanmanıza olanak tanıdığından ön ünitelerin restorasyonu için uygundur.
  2. Diş eti oluşturucunun kurulumuyla eşzamanlı diş implantı: Bu durumda diş eti oluşturucu implanta yerleştirildikten hemen sonra sabitlenir. Güzel ve düzgün bir diş eti konturu oluşturmak için bu tasarıma ihtiyaç vardır. Mukoza zarını tamamen iyileştiğinde bir taç ile değiştirebilirsiniz. Bu yöntem, diş etlerinin durumu protezin hemen takılmasına izin vermediğinde uygundur.

Diş İmplantı Ne Zaman Hemen Yerleştirilmez?

  1. Acil diş çekimi durumunda

Böyle bir durumda kontrendikasyonları teşhis etmenin ve dışlamanın bir yolu yoktur.

  1. Kist çıkarıldıktan sonra

Kist çıkarılırken hasar görürse enfeksiyon çevre dokuya yayılır. Yapay kök kemiğe kök salmayacağından enfeksiyon giderilene kadar implantasyon gerçekleştirilemez.

  1. Doku iltihabı varlığında

Diş eti iltihabında kemiğe yapay kök yerleştirilmesi imkansızdır çünkü bu, ağrıya ve yapının gevşemesine neden olabilir.

  1. Büyük kemik hacmi eksikliğin de

Diş implantı yerleştirilmesiyle aynı anda kemik hacminin eski haline getirilmesi mümkün değilse, diş çekildikten sonra ek bir prosedüre ihtiyaç vardır – kemik grefti. Bu olmadan yapay kökü sağlam bir şekilde sabitlemek imkansızdır.

  1. Karmaşık diş çekimi durumunda

Çekim sırasında yuva, kemik duvarları veya alveoler süreçte hasar görmüşse, implantın hemen yerleştirilmesi ve güvenli bir şekilde sabitlenmesi mümkün olmayacaktır.

Diş Çekimi Sonrası Diş İmplantı Yerleştirme Adımları

Diş restorasyonunun ek komplikasyonlara yol açmamasını sağlamak için Maltepe Bilim diş Kliniği’nde diş implantı prosedürü, hazırlıktan kontrol muayenelerine kadar çeşitli aşamalarda gerçekleştirilir. Deneyimli diş hekimleri operasyonun gidişatını bireysel olarak planlar, bütçeye ve klinik tabloya göre en uygun implantasyon sistemlerini seçerler.

Hazırlık

Yapay bir kök kurmadan önce olası tüm kontrendikasyonları dışlamak önemlidir. Bunu yapmak için diş hekimi ağız boşluğunu inceler ve sizi ek teşhis için yönlendirir:

  • Gerekli testlerin yapılması
  • bilgisayarlı tomografi
  • hastanın kronik hastalıkları varsa uzman bir doktora danışılması.

Klinik tablo hakkında tam bilgi aldıktan sonra diş hekimi komplikasyon riskini en aza indirecek şekilde işlemi planlayacaktır.

Hijyen için gerekli koşulların sağlanması

Herhangi bir cerrahi işlem yapmadan önce emaye ve diş eti yüzeyinin patojen bakterilerden temizlenmesi önemlidir. Aksi takdirde cerrahi bölgeye girerek implant çevresinde iltihaba yol açabilirler.

Diş çekimi

Diş hekimi önce diş etlerini anestezik bir jelle uyuşturur, ardından işlem bölgesindeki sinir uçlarını bloke eden lokal anestezi uygulanır. Daha sonra etrafındaki kemik dokusuna ve mukozaya zarar vermemek için dişin ve kökün kalan kısımları dikkatlice çıkarılır.

Kök tahrip olmuşsa, tüm kalıntıların temizlendiğinden emin olmak için ek röntgene ihtiyaç duyulabilir.

Maltepe Bilim Diş  Kliniği’nde, üniteyi tutan dokulardan ayırmamıza ve kemiğin hacmini koruyarak kökü çıkarmamıza olanak tanıyan aletler kullanıyoruz. Bu, diş çekiminin minimum travma ile gerçekleştirilmesine olanak sağlar.

Diş İmplantı kurulumu

Kemik septasının bütünlüğü kontrol edildikten sonra diş hekiminiz yapay kökü vidalar, ardından diş etini diker.

Kemik materyalinin yerleştirilmesi

Çekilen dişin yuvası yapay kökten daha genişse doktor bu boşluklara kemik parçaları yerleştirir. İmplantın sağlam bir şekilde sabitlenmesi ve gevşemesinin önlenmesi için bu gereklidir. 2-4 ay içerisinde malzeme kendi kemiğine dönüşür.

Protez

Diş hekimi, diş implantının üzerine bir dayanak yerleştirir. Bu, yapay kökü ve tacı birbirine bağlayan bir unsurdur. Üzerine vidalı bir sabitleme ile geçici bir taç yerleştirilir. Böyle bir tacın yüksekliği, komşu birimlerin yüksekliğinden biraz daha azdır. Protezin büyük bir çiğneme yükü taşımaması için bu gereklidir.

Osseointegrasyonun tamamlanmasının ardından (yaklaşık 4-6 ay) diş hekimi kemik ve diş etlerinin durumunu değerlendirir. Diş İmplantı kök salmışsa, sabitleme güvenilir ise kalıcı protez takılır. Bu prosedür hızlı ve ağrısızdır.

Diş İmplantı Sonrası Kontrol Muayenesi

Diş implantı sonrası diş hekimi ziyaretleri planlar. İlk takip muayenesi implantasyondan bir hafta sonra, ardından bir ay sonra yapılır. 4-6 ay sonra diş hekimi kalıcı protezi takar. Bundan sonra altı ayda bir diş kliniğini ziyaret etmeniz gerekir. Bu tür bir düzenlilik, diş hekiminin komplikasyonları zamanında fark edebilmesi ve gelişmesini önleyebilmesi açısından önemlidir.

Diş İmplantı Sonrası Bakım

İşlemden sonraki ilk gün şunları yapmak daha iyidir:

  • Şişmeyi önlemek için yüksek bir yastıkta uyuyun.
  • Soğuk kompres uygulayın. Buzu veya dondurulmuşu bir havluya sarın ve her yarım saatte bir 10 dakikayı geçmeyecek şekilde uygulayın. Zamanla aralık bir ile iki saate çıkarılabilir.
  • Diş implantı spnrası ilk üç saat boyunca içecek içmeyin. Daha sonra sıcak, soğuk, tatlı içeceklerden, demli çay ve kahveden kaçınmak daha iyidir.
  • Diş implantı yerleştirildikten sonraki ilk beş saat boyunca yemek yemeyin. Daha sonra sert, yapışkan yiyeceklerin yanı sıra baharat, tuz ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden de kaçının.
  • İşlemden önce, anestezinin etkisi geçtikten hemen sonra etki göstermesi için bir ağrı kesici tablet alabilirsiniz. Sonrasında diş hekiminizin önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz.

İmplantın aşılandığı dönemde (iki ila üç ay) aşağıdakiler önemlidir:

  • Sigara ve alkol tüketimini sınırlayın.
  • Yüksek sıcaklıkların ve basınç dalgalanmalarının olduğu yerlerden ve durumlardan kaçının. Örneğin hamam, sauna, tüplü dalış, aktif sporlar, uçak yolculuğu.
  • Çok sıcak veya soğuk, ayrıca çok baharatlı, tuzlu, tatlı yiyecekleri yemeyin.
  • Ağız hijyenini unutmayın. Aşındırıcı parçacıklar içermeyen orta sertlikte bir diş fırçası ve diş macunu kullanmak daha iyidir.

Maltepe’ de Diş İmplantı İle Gülümsemelerinizi Tamamlayalım

Diş çekimi sonrası diş implantı ile eksik dişlerinizi tamamlayarak uzun vadeli bir çözüm sizi bekliyor. Eğer siz de eksik dişlerinizden dolayı sorun yaşıyorsanız, Maltepe Bilim Diş Kliniği’ndeki deneyimli diş hekimleri ile diş implantı tedavisine başlayabilirsiniz.

Diş çekimi sonrası diş implantı uygulamasının hemen yapılıp yapılmayacağı, diş hekiminiz tarafından yapılan detaylı muayene sonrasında karar verilir. Her hastanın durumu farklı olduğu için, size en uygun tedavi planını diş hekiminiz belirleyecektir. Sizde diş implantı yaptırmayı düşünüyorsanız detaylı bir inceleme ve tedavi planı için Maltepe Bilim Diş Kliniği’nden randevu oluşturabilirsiniz.