Diş çürüğü, diş komplikasyonları arasında en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Diş çürüğü oluşumunun birçok nedeni vardır. Bu blog yazısında modern dünyada diş çürüğünün bu kadar yaygın olmasının nedenleri, belirtileri ve oluştuktan sonraki tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verilecektir. Diş Çürüğü Oluşumunun Nedenleri Diş çürüğü, diş yüzeyine yapışan mikroorganizmalardan kaynaklanır. Diş minesi üzerinde yıkıcı bir etkiye …
Diş çürüğü, diş komplikasyonları arasında en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Diş çürüğü oluşumunun birçok nedeni vardır. Bu blog yazısında modern dünyada diş çürüğünün bu kadar yaygın olmasının nedenleri, belirtileri ve oluştuktan sonraki tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verilecektir.
Diş Çürüğü Oluşumunun Nedenleri
Diş çürüğü, diş yüzeyine yapışan mikroorganizmalardan kaynaklanır. Diş minesi üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptirler. Mikropların üremesi ve yaşamsal faaliyetleri için olumlu faktörler ve vücudun bunların etkilerine direnme yeteneği, verilen zararın derecesini belirleyen faktörler olarak görev yapar.
- Ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlar diş çürüğü için zemin hazırlar. Doğru ve düzenli fırçalamanın uygulanmaması diş çürüğü oluşumunu arttırır.
- Karbonhidratlı yiyeceklerin ağırlıklı olarak tüketilmesi, şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi de diş çürüğü oluşumunu arttıran faktörler arasındadır.
- Vitamin eksikliği genel sağlığımız gibi ağız sağlığımızı da etkiler.
- Yeterli su tüketimi olmaması diş çürüğü oluşumuna sebep olabilir.
- Bağışıklık sistemi fonksiyonlarının bozulması mikropların vücuda yerleşimini kolaylaştıracağı için pek çok hastalığın yanında diş çürüklerinin oluşmasını kolaylaştırır.
- Sindirim sistemi hastalıkları da diş çürüğü riskini arttırır.
Bütün bunlar diş minesinin yapısını olumsuz yönde etkileyebilir, dişlerde plak oluşumuna ve ağızda mikropların aktif büyümesine katkıda bulunabilir ve diş çürüğü oluşumunun ortaya çıkmasına yol açar. Hastalığı önlemek için öncelikli olarak ortaya çıkmasına elverişli faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir.
Diş Çürüğü Oluşumunun Belirtileri ve Aşamaları
Hastalığa neden olan mikroorganizmalar, diş çürüğü oluşumuna neden olan asidik atık ürünler üretir. Ancak gerçek şu ki, hastalığın ilk belirtilerini fark etmek kolay değildir: belirgin semptomlar gözlenmez ve kişi dişlerin durumundan habersiz kalır.
Bu nedenle diş çürüğünün birincil semptomlara göre hızlı bir şekilde teşhis edilebilmesi için en az altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmeniz önemlidir.
Hastalık nasıl ortaya çıkıyor?
- Diş yüzeyinde lekeler: Diş minesinde küçük beyaz, kahverengi veya siyah noktalar beliriyor.
- Ağrı: Yemek yerken acı verici hisler ortaya çıkar. Şekerler dişle temas ettiğinde ağrı oluşur. Bu durum dişçiye gitmek için iyi bir nedendir.
- Ağız kokusu: Diş zamanında tedavi edilmediğinde çürür ve bu da kokuya neden olur. Bunu merhemler, macunlar veya sakızlarla çıkarmak mümkün değildir: kokuyu yalnızca kısa bir süre için maskelersiniz ve sebebini geride bırakırsınız. Sorunu ancak diş tedavisi çözer.
Diş Çürüğü hangi aşamalardan geçer?
Hastalığın üç aşaması vardır.
- İlk olarak beyaz demineralizasyon odakları oluşur, ardından emaye daha koyu bir renk ve dille hissedilebilen pürüzlülük kazanır.
- İkinci aşamada diş minesinin altında bulunan dentin etkilenir ve bir boşluk oluşur.
- Derin çürük aşaması olarak tanımlanan üçüncü aşamada enflamatuar süreç dentin sınırlarının ötesine geçer ve çeşitli tiplerde komplikasyonlar başlar.
Diş çürükleri hastanın yaşına ve bireysel özelliklerine göre farklılık gösterir. Hastalığın akut olması nedeniyle çocuğun süt dişleri çok çabuk çürüyebilir. Yetişkinler için hastalığın kronik formu daha tipiktir; yavaş yavaş, bazen yıllarca ilerler.
Diş Çürüğü Tedavisi
Maltepe Bilim Diş Kliniği’nde deneyimli diş hekimlerimiz ile diş çürüklerinin teşhisi ve uygun tedavi yöntemleri belirlenerek, sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanız hedeflenir. Çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemlerin belirlenmesinde diş çürüğünün derecesi, kişinin genel durumu gibi bir çok faktör etkilidir.
Diş Çürüğü Tedavisi Ne Zaman İşe Yarar?
Çürük dişin tedavisi gözle görülür değişiklikler tespit edildiğinde veya rahatsızlık oluştuğunda başlamalıdır.
İlk durumda, diş minesinde lekelerin ortaya çıkması, dişin servikal kısmının koyulaşması, dolgu çevresinde koyulaşma veya çürük bir deliğin ortaya çıkması doktora başvurmanın bir göstergesi olacaktır. Dokunsal belirtiler arasında tatlı, tuzlu veya ekşi yiyeceklerden kaynaklanan ağrının yanı sıra sıcaklık değişimlerinden dolayı keskin akut ağrının ortaya çıkması yer alır.
Diş çürüğünün gelişiminin ilk aşamalarında, matkap bile gerekmediği durumlarda, invaziv olmayan yöntemlerle tedavi etmek mümkündür. Bu tedavinin amacı hastalığın ilerlemesini önlemek ve en önemlisi dişi korumaktır. Yalnızca diş hekimi muayenehanesini düzenli olarak ziyaret eden bir kişi bu şekilde tedavi edilebilir: doktor normdan en ufak sapmaları, yeni başlayan bir hastalığın belirtilerini fark edecek ve gerekli tedaviyi zamanında reçete edecektir.
Sert diş dokularının hazırlanmasıyla tedavi
Bu yöntem dişin etkilenen bölgelerinin anestezi altında donanımla tedavisine dayanmaktadır. Hastalığın gelişim evresine bağlı olarak tedavide birkaç aşama vardır. Ortalama çürük için:
- anestezi
- Kanalların mekanik ve tıbbi tedavisi
- koruyucu astarın montajı
- dişin özellikleri dikkate alınarak dolgu yapılması
- Diş yüzeylerinin parlatılması
Orta ve derin aşama tedavisi ortalama bir saat sürer ancak bazı durumlarda daha uzun sürer. Ortalama çürükleri tedavi etmek için bir ziyaret yeterlidir.
Tedavi prosedürlerinin etkisi doktorun profesyonelliğine, ilaçların ve ekipmanın kalitesine ve hastanın vücudunun bireysel özelliklerine göre belirlenir. Sonucu korumanın anahtarı, vücudun koruyucu işlevlerinin yanı sıra doğru beslenme ve doğru ağız hijyeni kurallarına uymaktır.
Evde Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir
Bu sorunun net bir cevabı var: “Olmaz!” Diş çürüğü evde tedavi edilemez; yalnızca ortaya çıkmasını engellemek için önlem alabilirsiniz:
- Kalsiyum ve florürlü macun, durulama ve diş ipi kullanılarak düzenli ağız hijyeni prosedürlerine uymanız gereklidir.
- Altı ayda bir diş hekiminize kontrole gitmelisiniz.
- Menüde proteinli gıdalar ağırlıklı olmalı, karbonhidrat miktarı azaltılmalıdır.
- Ayrıca güçlendirici mineralize jeller de kullanılabilir.
Diş Çürüğü Oluşumunun Önlenmesi
Ağız bakımında hijyen kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmak bile altı ayda bir diş hekimine gitmeyi ihmal edebileceğiniz anlamına gelmez. Düzenli ve derinlemesine diş temizliği tek başına yeterli değildir; plak ve diş taşlarının tamamen ortadan kaldırılması için özel profesyonel temizlik gereklidir. Doktor ayrıca diş dokusunun mineral dengesini yeniden sağlamak için hastalığın önlenmesinde etkili olan bir prosedür uygular.
Diş Çürüğü Komplikasyonları
Çoğu zaman dişlerin çürüğünün nedeni kişinin kendisidir. Ancak uygunsuz tedavi hoş olmayan sonuçlara yol açabilir (bu nedenle diş kliniği seçimi önemlidir). Tedavi edilmeyen diş çürüklerinin gelişimi, diş yapısında olumsuz değişikliklere yol açar, enfekte olur, diş eti iltihaplanır. Buna akut ağrı eşlik eder. Bununla birlikte, ağrı sadece diş etinin iltihaplanmasıyla değil, aynı zamanda derin çürüklerde de ortaya çıkar.
Dişler orta aşamada da acı verebilir: Diş minesi bölgesindeki sinir uçları dış etkilere tepki vererek ağrıya neden olur. Derin enfeksiyon sıklıkla komplikasyonlara yol açar. Bazı durumlarda, hastanın genel durumu ve hatta bazen hayatı için önemli bir tehdit oluşturan balgam ve apseler gelişir. Vücut tüm gücünü enfeksiyon kaynağıyla savaşmaya adamak zorunda kalır, bağışıklık sistemi zayıflar ve bu da sistemik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Uzmanlar öncelikle ağız hijyeninin korunmasını, iyi ve doğru beslenmeyi ve diş minesinin hasardan korunmasını öneriyor. Maltepe Bilim Diş Kliniğindeki diş hekimleri, dişlerinizi nasıl mükemmel bir düzende tutabileceklerini biliyorlar. İlk değerlendirme sonrası sizin için en uygun ve en etkili tedaviyi planlayarak hayat kalitenizi arttırmayı ve olası komplikasyonların önüne geçmeyi hedefliyoruz.