Diş taşı, dişlerin üzerinde biriken plak tabakasının zamanla sertleşmesiyle oluşur. Ağız hijyenine dikkat edildiğinde önlenebilen diş taşı, oluştuğu zaman diş eti hastalıklarına, diş çürümesine ve ağız kokusuna sebep olabilir. Bu yüzden diş taşı temizliği hem ağız sağlığınız hem de genel sağlığınız için oldukça önemlidir. Diş Taşı Oluşumu Plak, dişlerinizde biriken milyonlarca bakteriden oluşan yapışkan bir …
Diş taşı, dişlerin üzerinde biriken plak tabakasının zamanla sertleşmesiyle oluşur. Ağız hijyenine dikkat edildiğinde önlenebilen diş taşı, oluştuğu zaman diş eti hastalıklarına, diş çürümesine ve ağız kokusuna sebep olabilir. Bu yüzden diş taşı temizliği hem ağız sağlığınız hem de genel sağlığınız için oldukça önemlidir.
Diş Taşı Oluşumu
Plak, dişlerinizde biriken milyonlarca bakteriden oluşan yapışkan bir tabakadır. Plaktaki bakteriler düzenli olarak fırçalanmadığı ve diş ipi kullanılmadığı takdirde diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilir. Yeterince fırçalamazsanız veya diş ipi kullanmazsanız plak sertleşip diş taşına dönüşebilir. Ekşi, tatlı ve acı yiyecekler tüketildikten sonra dişlerin fırçalanmaması durumunda da diş taşı ortaya çıkabilir. Bu diş taşı oluşumu, diş eti hastalığının ana nedenlerinden biridir. Ağız sağlığına olumsuz etkisi nedeniyle diş taşı temizliğinin yapılması gerekir.
Diş Taşı Oluşumunun Nedenleri
Diş taşı oluşmasının bazı nedenleri şunlardır:
- Tükürüğünüzün yapısı
- Ağızda tükürüğün yoğunlaştığı bölgeler
- Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımının olmaması
- Yetersiz ağız hijyeni
- Yiyecek artıklarının dişler arasında uzun süre tutulması
- Sigara kullanımı
- Aşırı karbonhidrat ve şekerli gıda tüketiminin olması
Diş taşı oluşumunun en önemli nedeni yetersiz ağız hijyenidir. Doğru bir bakım ve uygulama ile diş taşı oluşumunu en aza indirebilirsiniz. Diş taşı yavaş yavaş oluşur. Bu yüzden diş hekiminize başvurarak en baştan önlem almak ağız sağlığınız için çok önemlidir.
Diş Taşı Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?
Diş eti çizgisi boyunca biriken yoğun diş taşı oluşumu ağız sağlığının bozulmasına, özellikle de diş eti hastalıklarına neden olabilir. Diş taşı, uygun fırçalama ve diş ipi kullanımıyla önlenebilir. Yetersiz hijyenin bir sonucu olarak artan bakteri aktivitesi, diş etlerinin şişmesine ve kırmızılaşmasına ve ayrıca fırçalamadan kaynaklanan kanamaya neden olabilir. Bu durum diş eti iltihabı olarak bilinen en hafif diş eti hastalığının tipik bir belirtisidir. Ağız sağlığı bozulursa diş kaybına kadar varabilecek ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Aşırı plak ve diş taşı birikimi ağız kokusunun nedenlerinden biridir. Diş taşı ayrıca kozmetik sorunlara da neden olabilir. Gözenekli bir yapıya sahip olduğundan lekeleri kolaylıkla emer. Çay veya kahve gibi yüksek pigmentli içeceklerin içilmesi rengin koyulaşmasına neden olabilir.
Diş Taşı Temizliği
Diş taşı oluşumu, ağız sağlığını tehdit eden bir durumdur ve profesyonel bir müdahale gerektirir. Temizleme işleminin güvenli ve diş etlerinize zarar vermeden gerçekleştirilmesi tecrübe gerektirir. Bu nedenle diş taşı temizliği ancak deneyimli diş hekimleri tarafından özel aletler kullanılarak yapılmalıdır. Bilim Diş Kliniği’ndeki deneyimli diş hekimlerimiz ve modern ekipmanlarımız ile diş taşı temizleme işlemini güvenli ve en doğru şekilde gerçekleştiriyoruz.
Diş Taşı Temizliğinin Faydaları:
- Diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Diş çürümesini önler.
- Ağız kokusunu giderir.
- Dişlerde hassasiyeti azaltır.
- Diş eti çekilmesini önler.
- Daha estetik bir gülüşe sahip olmanızı sağlar.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- İlk 24 saat boyunca sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınmalısınız.
- Sert ve çiğnemesi zor gıdalardan uzak durmalısınız.
- Düzenli olarak diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak önemlidir. Diş taşı temizliği sonrasında dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz. Diş taşı temizliğinden hemen sonra ağzınızı ve dişlerinizi temizlemek zor olsa da dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam etmelisiniz. Ayrıca antiseptik gargaralar da kullanabilirsiniz. İlk günlerde hafif kanamalar meydana gelebilir.
- Diş hekiminize düzenli kontroller için giderseniz erken müdahale ile olası riskleri önlemiş olursunuz ve diş tedavisine erken başlarsınız.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Diş taşlarını yalnızca diş hekiminiz güvenli bir şekilde temizleyebilir. Ancak diş taşı oluşumunu önlemek için gerekli adımları siz atabilirsiniz. İyi bir ağız hijyeni uygulayarak plakları sertleşmeden temizleyebilir ve ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.
- Yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla dişlerinizi günde iki kez 2 dakika düzenli olarak fırçalamalısınız. Kısa süreli fırçalama plakları gideremediği için diş taşı oluşumunu engelleyemez.
- Düzenli diş ipi kullanmalısınız. Diş fırçası, diş ve diş eti arasındaki yüzeylere yeterince ulaşamaz. Dişlerinizin arasındaki plağı temizlemenin en iyi yolu diş ipi kullanmaktır.
- Florür içeren diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Florür hasarlı diş minesinin onarılmasına yardımcı olur.
- Sağlıklı beslenmeye çalışın ve şekerli yiyecek alımınızı sınırlandırın. Şekerli ve nişastalı gıdalar ağızdaki bakterilerin çoğalmasını hızlandırır.
- Sigara içen veya diğer tütün ürünlerini kullanan kişilerde diş taşı görülme olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden sigara vb. tütün ürünlerinden uzak durmalısınız.
- Dişlerinizi iyi fırçalasanız ve diş ipi kullansanız bile ağzınızdaki bakterilerden tamamen kurtulamayabilirsiniz. Bu nedenle diş sağlığınızı korumak ve oluşabilecek plak veya diş taşlarını gidermek için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Diş taşı temizliği, diş ve diş eti sağlığınız için oldukça önemlidir. Diş hekiminize danışarak diş taşı temizliği yaptırmanız ve ağız hijyeninize özen göstermeniz, daha sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olmanızı sağlayacaktır. Bilim Diş Kliniği olarak deneyimli ekibimiz ile dişlerinizi derinlemesine temizleyerek daha parlak bir gülümsemenin yanında ağız sağlığınızı da iyileştirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle, derin temizlik için sizleri de Bilim Diş Kliniği’ne bekliyoruz.