Diş Kaplamalarının Yeme Alışkanlıklarına Etkileri: Yiyecek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş kaplamaları hayalinizdeki gülümsemelere ulaşmak için harika bir yoldur. Kaplamaların uzun ömürlü olması ise size bağlıdır. Doğru bir bakım ve düzenli kontroller ile Bilim Diş Kliniği’nde yaptırdığınız diş kaplamalarınız uzun yıllar size eşlik edecektir. Yeme alışkanlıkları, diş kaplamalarının üzerinde oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Bu yazıda yeme alışkanlıklarının diş kaplamalarının ömrünü nasıl etkileyebileceğinden bahsedeceğiz. Diş …

Diş kaplamaları hayalinizdeki gülümsemelere ulaşmak için harika bir yoldur. Kaplamaların uzun ömürlü olması ise size bağlıdır. Doğru bir bakım ve düzenli kontroller ile Bilim Diş Kliniği’nde yaptırdığınız diş kaplamalarınız uzun yıllar size eşlik edecektir. Yeme alışkanlıkları, diş kaplamalarının üzerinde oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Bu yazıda yeme alışkanlıklarının diş kaplamalarının ömrünü nasıl etkileyebileceğinden bahsedeceğiz.

Diş Kaplamaları Sonrası Yeme Alışkanlıklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Diş kaplaması yaptırmaya karar verdiyseniz sonrasında diş hekiminizle yeme alışkanlıklarınız ile ilgili bir planlama yapmalısınız. Güzel gülümsemenizin uzun yıllar dayanması için bazı yiyeceklerden kaçınmalısınız:

  • Sert yiyeceklerden kaçının: Kaplamalar güçlüdür ancak sert bir yiyeceği ısırdığınızda kırılabilir veya zarar görebilirler. Sert şekerler, Fındık-badem gibi kuruyemişler, buz ve patlamış mısır taneleri gibi sert yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmalısınız.
  • Yapışkan yiyecekleri atlayın: Yapışkan yiyecekler kaplamalarınızı çekebilir ve potansiyel olarak yerinden çıkarabilir. Karamel, şekerleme ve sakız gibi yiyecekleri tercih etmemelisiniz.
  • Çok renkli yiyecekleri sınırlayın: Diş Kaplamaları leke tutmazlar ama dişlerde leke bırakan çok fazla yiyecek ve içecek tüketirseniz zamanla renkleri değişebilir. Kahve, çay ve koyu renkli meyvelerin tüketimini azaltabilirsiniz.
  • Yiyecekleri küçük parçalara ayırın: Yiyecekleri küçük parçalara ayırmak, onları çiğnemeyi kolaylaştıracaktır.
  • Yavaşça çiğneyin: Yiyecekleri çiğnerken acele etmeyin ve dişlerinize fazla baskı uygulamayın.
  • Arka dişlerinizle çiğneyin: Sert yiyecekleri çiğnerken arka dişlerinizi kullanmaya çalışın.
  • Lifli gıdalara dikkat edin: Lifli gıdalar diş kaplamalarınıza yapışabilir ve çıkarılması zor olabilir. Bu nedenle, lifli gıdaları tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayın.

Kaplama sonrası yeme alışkanlığımızdaki bu tür değişiklikler kaplamalarınızın ömrünün uzun olmasını sağlayacaktır. Gülüşünüzün yıllar boyu harika gözükmesi sizin elinizde unutmayın!

Diş Kaplamaları İle Çiğneme Alışkanlıkları

Diş kaplaması ile birlikte çiğneme kuvvetinde değişiklik olup olmayacağı çoğu kişi için merak konusudur. Diş kaplamaları genellikle ısırma ve çiğneme kuvvetlerine dayanacak şekilde tasarlanmış porselen veya kompozit reçine gibi ince, dayanıklı malzemelerden yapılır. Kaplamalar güçlü bir diş yapıştırıcısı kullanılarak doğal dişlerinize yapıştırıldığı için yemek yeme sırasında yerinden çıkmaları önlenmiş olur.

Diş kaplaması yaptıran kişiler, kaplama sonrası sert ve yapışkan yiyeceklerden kaçınarak çiğneme sırasında kaplamaların zarar görmesini önleyebilirler. Çiğneme kuvvetinin ağızda eşit dağılımı için her iki tarafı da kullanmak önemlidir. Böylece bir tarafa fazla basınç vererek diş kaplamanızın bozulmasını engellemiş olursunuz.

Diş Kaplaması Sonrası Sıcak ve Soğuk Yiyeceklere Karşı Hassasiyet:

Diş kaplamaları sonrası her zaman olmasa da bazen sıcak ve soğuğa karşı hafif bir hassasiyet oluşabiliyor. Dişleriniz kaplamalara uyum sağladıkça birkaç gün içerisinde genellikle kendiliğinden düzeliyor. Hassasiyetin devam etmesi yada şiddetinin artması durumunda diş hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Sıcak Ve Soğuk Hassasiyetini Önlemek İçin Şunları Yapabilirsiniz:

  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerin tüketiminden kaçınmalısınız. Yiyecek ve içeceklerinizi orta sıcaklıkta tutabilirsiniz.
  • Hassas dişler için uygun olan diş macunları kullanmalısınız. Hassas diş macunu, yaşadığınız rahatsızlığın hafiflemesine yardımcı olabilir. Yumuşak kıllı diş fırçasıyla dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Yemekten sonra ağzınızı ılık suyla çalkalamak diş hassasiyetine sebep verebilecek yiyeceklerin uzaklaştırılmasını sağlar. Kaplama sonrası özellikle birkaç gün bu uygulamayı sık sık yapabilirsiniz.

Şeker Tüketiminin Diş Kaplamaları Üzerindeki Etkileri:

Diş kaplamaları da doğal dişleriniz gibi şekerli yiyeceklerin tüketiminden etkilenebilir.

  • Dişlerde çürüğe sebep olabilir. Ağızdaki bakteriler tükettiğimiz şekerlerle beslenerek diş çürümesine neden olan asit üretirler. Porselen kaplamalar çürümeye karşı dayanıklı olmasına rağmen yine de kaplamaların etrafında boşluklar oluşabilir.
  • Diş kaplamalarının yüzeyine yapıştıkları için kaplamaların rengi zamanla değişebilir ve lekelenmelere sebep olabilir. Ağız hijyenine dikkat etmeyen kişilerde bu durum daha sık gözlenir.

Şekerli gıdaların kontrollü tüketiminden sonra diş kaplamalarınızın zarar görmemesi için dikkat etmeniz gerekenler:

  • Şekerli yiyeceklerin tüketiminden sonra ağzınızı durulamalısınız. Bu uygulama dişlerinizin yüzeyinde kalan şeker parçalarını temizleyecektir.
  • Diş fırçalama ve diş ip kullanımına önem verin. Ağız hijyeni diş kaplamalarınız için oldukça önemlidir.
  • Şekerli yiyecekler maalesef hayatımızda oldukça yer kaplıyorlar. Tamamen sıfırlamak ise mümkün olmuyor. Bu yüzden şekeri azaltmak ve kontrollü bir şekilde tüketmek hem ağız sağlığınız hem de genel sağlınız için çok önem taşıyor.

Diş Kaplamalarınızın Ömrünü Uzatmak İçin:

  • Ağız hijyeninizi ihmal etmeyin: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın.
  • Düzenli olarak diş hekiminize kontrol ettirin: Diş hekiminiz, kaplamalarınızın durumunu kontrol edecek ve herhangi bir sorun olup olmadığını tespit edecektir.
  • Sert yiyeceklerden ve içeceklerden kaçının: Buz çiğnemek, sert şekerleme yemek ve asitli içecekler tüketmek diş kaplamalarınıza zarar verebilir.
  • Dişlerinizi gıcırdatmaktan veya sıkmaktan kaçının: Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma veya sıkma alışkanlığı diş kaplamalarınıza zarar verebilir.
  • Sigara içmekten kaçının: Sigara içmek diş kaplamalarının rengini değiştirebilir ve ömrünü kısaltabilir.

Diş kaplamaları, gülüşünüzü  iyileştirmek ve ağız sağlığınızı korumak için iyi bir yöntemdir. Ancak kişinin beslenme alışkanlıkları diş kaplamalarının başarısını ve dayanıklılığını önemli ölçüde etkiler. Bu yüzden tüketeceğiniz şeyleri seçerken daha dikkatli olmalısınız. Doğru bakım, evde iyi ağız hijyeni alışkanlıklarının sürdürülmesi ve diş hekiminize düzenli kontroller yapılmasıyla, yeni görünümünüzün tadını uzun yıllar boyunca çıkarabilirsiniz!

 

Bilim diş Kliniği’nde, sizlerin memnuniyetini sağlamak için kişiye özel diş kaplama tedavileri yapılmaktadır. Deneyimli ekibimiz ile sizin için neyin işe yaradığı konusunda birlikte planlama yapıyoruz.  Yeme alışkanlıkları, diyet ve diş kaplama bakımı ile ilgili sorularınız veya endişeleriniz konusunda size yardımcı olabiliriz. Randevu almak ve yeni, sağlıklı gülüşünüze başlamak için bugün bizimle iletişime geçin!